Yemen’de ilk gösteriler başladığında Tunus veya Mısır kadar başarılı olunamayacağı söyleniyordu. Çünkü Yemen’de kadınların devrime katılımının olmayacağı öngörülüyordu.
Böyle düşünenler yanıldı. Kadınlar Yemen’de demokrasi gösterilerinin merkezinde yer aldı.
Başkent San’a’da Değişim Meydanı’ndaki demokrasi çadırında oturan Tawakul Karman muhalefet hareketinin önde gelen isimlerinden. Kadınların Yemen devrimine katılımında çok önemli bir role sahip. Son üç ayda defalarca tutuklandı, hapse atıldı, dövüldü, resmî devlet basını tarafından aşağılandı, hakaretlere uğradı.
“Böyle bir gelişme olabileceğini hiç düşünemezdim. Yemen’de kadınlar saat 7’den sonra sokağa bile çıkamaz, şimdi burada, çadırlarda uyuyorlar. Yemenli kadınlarla çok övünüyorum” diyor.
Bir başka kadın aktivist, Aliya’nın kocası üç yıl önce kayboldu. Aliya, kocasını aylarca aradı ve sonunda hapishanede buldu. İşkence görmüş, dövülmüştü. Aliya karar verdi ve muhalefete katıldı. Artık bir yandan çocuklarına bakıyor, diğer yandan diktatörlüğe karşı mücadele ediyor. “Ali Abdullah Salih beni daha güçlü bir kadın yaptı” diyor.
“Kız kardeşlerim, kızlarım hepsi burada” diyor demokrasi çadırındaki bir kadın. Bir başkası “Dün gece 12’ye kadar meydandaydım, eve gittiğimde tepki bekliyordum, ama olmadı. Ailelerimiz de değişti” diyor.
Yemen’de kadınlar hızla değişiyor. Mücadele değiştiriyor. Bir gösterici kadın “Kadın bir başkan bile olabilir” diyor. Batılıların laik başkan olarak tanıdığı ve desteklediği Salih çoğu erkek olan taraftarlarına yaptığı konuşmada “Kadınların başkan olması İslam’a karşıdır” diyordu.
İlginç olan şu ki, Yemen’in İslamcı muhalefeti kadınları en çok harekete geçiren politik güç. Ve harekete geçen kadınlar değişiyor.