Adolf Hitler’in Kavgam kitabının Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde bulunan telif hakkının 31 Aralık 2015’te sona ermesinin ardından başlayan tartışma sürüyor.
Hitler’in Yahudiler hakkındaki nefret dolu ifadelerini ve komplo teorilerini sıraladığı kitap, Almanya’da Çağdaş Tarih Enstitüsü uzmanları tarafından 3.500 dipnot ile yayınlanmıştı. Kitapta Hitler’in iddiaları modern araştırmaların sonuçlarıyla karşılaştırılıyordu.
Türkiye’de ise Kavgam çoğunlukla herhangi bir eleştirel içerik olmadan yayımlanmaya başladı.
Kavgam otobiyografi olması nedeniyle önemliymiş!
Kavgam‘ın Eylül ayında 8. baskısını yapan En Kitap’a göre kitap, Hitler’in tezlerini, kapitalizm ve Marksizm eleştirisini içeriyor. Otobiyografi olmasının da önemli olduğu belirtiliyor:
“Yirminci yüzyıl siyasal tarihi açısından önemli bir yapıt olan bu eserde Hitler, ‘nasyonal sosyalizm’ adını verdiği dünya görüşünün açıklamasını yapar ve amaçlarını bildirir. Hitler’in siyasal ve ekonomik tezlerinin yer aldığı, kapitalizmin ve Marksizm’in eleştirildiği bu kitap, aynı zamanda bir otobiyografi olması nedeniyle de çok önemlidir.
Kapitalizme ve Marksizm’e karşı yeni bir politik sistemin önerisi sunulmaktadır; bu bakımdan Kavgam’da Hitler’in kendi politik kuramları yazılı haldedir. Hitler parlamenter demokrasinin eleştirisini yapmış, milliyetçiliğin karşıtı olan enternasyonalizmi dönemin sosyopolitik koşulları altında kötülemiş, idealleri üzerine kurulu ‘Büyük Almanya’ hedefini açıkça dile getirmiştir.”
Hitler, memleketi ve vatandaşları için fedakârlık yapmış!
İkinci baskısını 10 bin adet yaptığını kitabın kapağından duyuran Parga Yayıncılık ise Kavgam‘ı övgüyle tanıtıyor:
“Bütün dünyayı sarmış olan Marksizm ve Yahudi Emperyalizm tehlikelerini tespit ederek Milliyetçiliğin, bu tek vücutlu, fakat iki başlı düşmanına en büyük darbeyi indiren ideolojik bir eserdir.”
Aynı kitap içinde Hitler’e ait bir fotoğraf “Memleketi ve vatandaşları için her türlü fedakârlığı yapan Adolf Hitler” diye sunuluyor. Bir başka sayfada ise 1,5 milyonu çocuk olmak üzere altı milyon Yahudi’nin ölümüne neden olan Hitler’in çocuklarla olan fotoğrafları “Adolf Hitler’in çocuk sevgisi” ifadesi ile yayımlanıyor.
Panama Yayıncılık Kavgam’ı “Adolf Hitler’in, Landsberg Cezaevi’nde hapis yattığı dokuz aylık dönemde kaleme aldığı bu eser, otobiyografi olduğu kadar siyasî manifestodur. Kitap, ‘Milliyetçilik ne değildir?’ sorusuna da yanıt verebilir ve kılavuz olma niteliği taşıyabilir” diye anlatıyor. Şubat 2016’da ilk baskısını yapan Sonsuz Kitap ise Kavgam’ı Wikipedia’nın Türkçe sayfalarında da yer alan açıklama ile tanıtıyor:
“Yirminci yüzyıl siyasal tarihi açısından önemli bir yapıt olan bu eserde Hitler, ‘nasyonal sosyalizm’ adını verdiği dünya görüşünün açıklamasını yapar ve amaçlarını bildirir. Hitler’in siyasal ve ekonomik tezlerinin yer aldığı, kapitalizmin ve Marksizm’in eleştirildiği bu kitap, aynı zamanda bir otobiyografi olması nedeniyle de kıymete değerdir. Kapitalizme ve Marksizm’e karşı yeni bir politik sistemin önerisi sunulmaktadır; bu bakımdan Kavgam’da Hitler’in kendi politik kuramları yazılı haldedir. Hitler parlamenter demokrasinin eleştirisini yapmış, milliyetçiliğin karşıtı olan enternasyonalizmi dönemin sosyopolitik koşulları altında yermiş, Pancermenist idealler üzerine kurulu ‘Büyük Almanya’ hedefini açıkça dile getirmiştir. İkinci cildin son kısımlarında, nasyonal sosyalist düzen kurulduğu takdirde Almanya’nın Doğu Avrupa’da gerçekleştireceği politikaları açıklamış olması, onun İkinci Dünya Savaşı yıllarında yapmış olduğu politikaların bir önizlemesidir ve dikkat edilesidir. Hitler, Almanya’nın başta Fransa ve Rusya olmak üzere, rakip devletlerle olan hesaplaşmalarını ve bu sorunlar hakkındaki fikirlerini de belirtmiştir.”
Yayın haklarının kalkması ile 70 yıl sonra yeniden basılmaya başlanan Kavgam’ın Türkçe çevirilerinin kapaklarında da, içeriklerinde de antisemitizm ya da Nazi propagandasına ilişkin uyarı bulunmuyor. Bu kitapların büyük bölümü internet satışında ya da market raflarında yaklaşık 10 TL’ye satılmaya devam ediyor.