Bu yıl Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in cevaplaması isteğiyle verilen bir Meclis önergesinde şu sorular soruldu:
- Türkiye’de bugüne kadar yasaklanan veya toplatılan kitap sayısı kaçtır?
- En çok kitapları yasaklanan ve toplatılan yazarlar kimlerdir?
- Hangi kitapların yasaklılıklarının kaldırılacağına kimler, hangi yöntemle karar verecek? Konunun uzmanlarından destek alınması düşünülüyor mu?
- “Kitap yasakları kalktı, yasakları güncelleyeceğiz” denilmesine rağmen, 1992′de öldürülen yazar Musa Anter’in kitaplarına yasak getirildiği, yazarın kitaplarını basan Aram Yayınlarına, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “Örgüt propagandası yapmak” suçlaması ile soruşturma açıldığı belirtiliyor.
Sadullah Ergin, mevcut kitap yasaklarının sona ereceğine ilişkin hükümlerin 3. yargı paketinde yer alacağını açıklamasına rağmen, “Toplatılan kitap sayısı kaçtır?” sorusuna, “Bakanlığımızın bilgisi bulunmamaktadır” cevabını verdi.
Önerge İçişleri Bakanlığı’na sevk edildi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 1952’den günümüze kadar çeşitli mahkemeler tarafından haklarında toplatma, yasaklama ve yayın durdurma kararı verilen yayın sayısının 22.601, toplama kararı kaldırılan yayın sayısının da 529 olduğunu bildirdi.
Türkiye Yayıncılar Birliği Koordinatörü Akın Dirik ise bakanlıktaki listenin güncellenmediğini, şu anda kesin rakamı tespit etmenin imkânsız olduğunu belirtti.
Yasak yayınlar listesindeki kitaplardan bazılarının toplatma ya da yasaklama kararının yine mahkemelerce kaldırıldığı halde, resmî listenin güncellenmediğini, bu nedenle bakanlıktaki “yasak kitap” listesinin 22 binin üzerinde göründüğünü söyledi:
“Listeye bir kez giren kitap, hakkındaki yasak kalksa da orada kalmaya devam ediyor. Gümrüklere yollanan listede Osmanlıca yazılmış, hakkındaki karar uzun yıllar önce alınmış ve artık piyasada bulunması mümkün olmayan kitaplar bile var.”